понедељак, 3. јануар 2011.

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН


9. јануар по новом / 27. децембар по старом
          

Свети првомученик и архиђакон Стефан, био је Јеврејин и сродник апостола Павла.

Први је од седам ђакона које су свети апостоли рукоположили и поставили у службу помагања сиротиње у Јерусалиму. Зато је и прозван архиђаконом.


Својом вером учинио је многа чуда међу људима, а својим противницима Јеврејима супротстављао се мудрошћу и силом Светог Духа. Оптужен је да је хулио на Бога и на Мојсија, а уз помоћ лажних сведока и осуђен.


Светитељ се, озарен својом вером, обратио народу говорио о многим доброчинствима која је Бог учинио народу Израиља и назвао их издајницима и крвницима Христовим. Убрзо после тога извели су га из града и каменовали. Међу мучитељима налазио се и његов сродник Савле, касније апостол Павле.


Стефанову мученичку погибељ гледала је са неког удаљеног места и Пресвета Богородица са Светим Јованом Богословом и усрдно се молила Богу за овог страдалника истине и вере.

Тело Светог Стефана кришом је узео и сахранио на свом имању тајни хришћанин и кнез јеврејски Гамалил.





НЕШТО О ОВОЈ ИКОНИ СВЕТОГ СТЕФАНА



По предању ова света икона пренешена је у Констамонит из Јерусалима, за време цара Алексија Ι Комнина. У доба иконоборства бачена је у ватру, али није изгорела, само је поцрнела и на доњем делу мало нагорела. Преко левог светитељевог ока види се вертикалан рез.

Један хришћанин из адријанопољске епархије, по имену Јован Мелусис, дошао је на Свету Гору на поклоњење светињама. У саборном храму манастира Констамонита он се обратио првомученику Стефану са топлом молитвом, тражећи да сачува и да умножи његово стадо (гајио је стоку). Обећао је да ће заузврат поклонити део стада овом светом манастиру. Потом се вратио својој кући.

Године 1844. исти поклоник послао је манастиру писмо у коме описује наведени догађај и моли да пошаљу некога од братије да дође да преузме стотину обећаних оваца и однесе их на поклон светом Стефану, заштитнику манастира Констамонита. Тадашњи игуман манастира Стефан, добивши писмо овог добродушног пастира, одмах је послао једног монаха да преузме овце.

Ова света икона налази се у Саборном храму поред југо-источног стубца на који се ослања мала купола.


МОЛИТВА СВЕТОМ СТЕФАНУ




О,  Свети Великомучениче Христов Стефане, који си Бога прославио својим страдалним моштима, не заборави нас, који кроз многе невоље и искушења пролазимо, већ се моли Многомилостивом Богу да подари мир свету, да удаљи непријатеља који је устао због Божијег гнева, грехова наших ради.

Моли се, угодниче Божији, са истим усрђем са којим си се молио за своје убице, да се од нас удаљи гнев безбожника, и да Господ одбрани нас, свој новоизабрани народ, како бисмо твојим молитвама били спашени и да бисмо  могли хвалити неизрециву милост Божију, и тебе величали у векове векова, амин.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.